Łosoś a’la gravlax

banner

Kuchnia skandynawska słynie z wszelakich dań rybnych. To właśnie jej tajniki zainspirowały nas do stworzenia własnej wariacji na temat Gravlax, czyli dania przyrządzanego z surowego łososia. Marynowany łosoś a’la gravlax w towarzystwie kremowego dipu o miodowo-chrzanowym smaku to smaczna przekąska, która spodoba się zarówno doświadczonym w kulinarnych bojach kucharzom, jak i tym, którzy stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki.

Składniki:

Składniki na łososia:

500 g łososia

2 łyżeczki miodu

Przyprawy: duży pęczek koperku, 2 płaskie łyżki soli

 

Składniki na dip:

150 g jogurtu naturalnego

2 łyżki chrzanu miodowego Motyl

Cytryna

Łyżka miodu

Przyprawy: pęczek koperku

Przygotowanie:

    1.Jeśli jest potrzeba, usuwamy skórę i ości z łososia. Nacieramy rybę drobno posiekanym koperkiem, solą oraz miodem. Tak przygotowaną rybę chowamy do lodówki na dobę lub dwie, co jakiś czas obracając.
    2.Przed samym podaniem przygotowujemy dip. Do niewielkiej miseczki przekładamy jogurt naturalny. Dodajemy 2 łyżki chrzanu miodowego, drobno pokrojony koperek oraz łyżkę miodu, wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
    3.Łososia kroimy w cienkie plastry i podajemy w towarzystwie dipu.

Sprawdź pozostałe przepisy